FAQ wood & fabric care


  1. Teak: een korte introductie
  2. Schoonmaken van verweerd teak
  3. Behouden van de goudbruine kleur van teak
  4. Behouden van de zilvergrijze patina kleur van verweerd teak
  5. Beschermen van teak tegen vlekken van eten
  6. Onderhoud van andere soorten tropische hardhout


1. TEAK: EEN KOTRE INTRODUCTIE


Teak is een tropisch hardhout met, als het nieuw is, een prachtige honingbruine kleur. Als onbehandeld teak wordt blootgesteld aan weersinvloeden, verandert de honingkleur geleidelijk naar een zilvergrijze patina kleur die zo kenmerkend is voor teak dat op de juiste manier verouderd is. Blijft het teak vervolgens onbehandeld, dan verslechtert na verloop van tijd deze zilvergrijze patina kleur naar een donkergrijze kleur met soms een groenachtige uitstraling.

Afhankelijk van de omgeving en weersomstandigheden kan het natuurlijke vergrijzen en/of verweren van teak al zichtbaar worden na slechts enkele weken. In een droger klimaat zal het teak er enkele maanden langer over doen om te verweren. Als teak wordt blootgesteld aan weinig vocht, zal de kleur slechts langzaam vervagen. In een vochtig klimaat, waarin tuinmeubels regelmatig aan veel dauw en zonlicht worden blootgesteld, zal het teak sneller verweren.

Ik heb zojuist een teakhouten tuinmeubel gekocht, welke verzorgingsproducten raadt u aan?

Dit hangt af van de kleur die u prefereert voor uw teak tuinmeubelen. Als u zilvergrijs prefereert, raden we Golden Teak Shield aan. Als u de honingbruine kleur van nieuw teak mooier vindt, gebruik dan Golden Teak Protector.

Als mijn teakhouten tuinmeubel al donkergrijs geworden is, welke verzorgingsproducten raadt u dan aan?

Als u de kleur wilt herstellen naar het natuurlijke zilvergrijs, gebruik dan eerst Golden Teak Cleaner om het teak schoon te maken en de kleur te herstellen. Daarna brengt u Teak Shield aan om de zilvergrijze kleur gedurende lange tijd te behouden. Als u de lichtbruine kleur van nieuw teak prefereert, gebruik dan eerst Golden Teak Cleaner om de kleur te herstellen, en vervolgens Golden Teak Protector om de honingbruine kleur langer te behouden.

Behandeld teak: kan dat buiten blijven staan in de regen?

Ja. Snel na het aanbrengen zijn onze producten droog en zullen zij uw tuinmeubelen beschermen tegen zon, regen en sneeuw.

Maakt het uit in welke tijd van het jaar ik mijn teak meubelen behandel?

Nee. Wij bevelen echter aan uw tuinmeubelen te behandelen voor de winteropslag en in het begin van het seizoen (voorjaar) wanneer de meubels regelmatig gebruikt gaan worden.
Top

2. SCHOONMAKEN VAN VERWEERD TEAK

 

Hoe maak ik teakhout schoon?

Om verweerd teakhout schoon te maken, maakt u eenvoudig gebruik van Golden Teak Cleaner, dat speciaal is ontwikkeld om schimmels en algen te doden binnen in het teakhout. Volg simpelweg de instructies op de fles en de kleur zal worden hersteld. Omdat het schoonmaken van teak enige tijd en moeite kost, raden wij aan om Golden Teak Protector of Shield te gebruiken voordat het verweren wederom begint.

Wat te doen als mijn teak ruw en verweerd is?

Ook als uw teak ruw en verweerd lijkt te zijn, bevat het genoeg natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen verrotten. Simpel gezegd: ruw en verweerd teak is een cosmetisch probleem, geen onderhoudsprobleem. Als u een perfect glad oppervlak wilt, adviseren wij om uw teak met de hand licht op te schuren met zeer fijn schuurpapier. Machinaal schuren veroorzaakt extra hitte en kan daardoor zwarte vlekken veroorzaken op uw teak. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

Hoe reageert Golden Teak Cleaner op geolied of gesealed teakhout?

Golden Teak Cleaner verwijdert olie en/of vuil van het hout, en maakt het hout gelijkmatig bleekbruin. Het teak kan vervolgens worden behandeld met Golden Teak Protector of Shield, al naar gelang de kleur u wenst voor uw teak. Het is belangrijk dat Golden Teak Protector nooit direct op geolied teak wordt toegepast, omdat het een zeer matig eindresultaat zal opleveren.

Heeft Golden Teak Cleaner effect op bestrating en/of gras en planten?

Golden Teak Cleaner kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

Sommige merken verkopen twee producten om teak te reinigen; een teak cleaner en een teak brightener. Doet Golden Teak Cleaner hetzelfde?

Omdat Golden Teak Cleaner zowel reinigende als kleurherstellende bestanddelen bevat, kan het twee-stappen proces worden versimpeld naar één stap; u bespaart daardoor tijd en geld.

Wat te doen aan donkere (of zelfs zwarte) puntjes/vlekjes op sommige delen van het teak?

Zwarte vlekjes worden o.a. veroorzaakt door vocht in het hout dat zich ontwikkeld tot schimmels of algen. Deze kunnen worden verwijderd door de vlekjes te reinigen met Golden Teak Cleaner. Eventueel kunt u de vlekjes eerst met de hand schuren (fijn schuurpapier) en vervolgens schoongemaken met Teak Cleaner. Om herhaling te voorkomen, gebruikt u Golden Teak Protector na het reinigen.

Wat te doen als een gedeelte van het teak al grijs wordt na enkele maanden?

Product testen hebben aangetoond dat de behandeling van teak verschillende resultaten kan opleveren al naar gelang de weersomstandigheden en de leeftijd van teak. Golden Teak Protector presteerde aanzienlijk beter op teak van 60 jaar oud dan op teak van 25 jaar oud. Gelukkig, kan de warme honingkleur van teak gemakkelijk behouden worden door regelmatig dunne laagjes Golden Teak Protector aan te brengen. De conditie van het teak en de weersomstandigheid waaronder het teak wordt gebruikt zal bepalen hoe vaak de behandeling herhaald dient te worden. Het is belangrijk de Protector aan te brengen voordat het teak grijs wordt, omdat het voorkomen van vergrijzing minder werk is, dan het herstellen van grijs geworden teak met Cleaner. Golden Teak Protector moet al worden aangebracht zodra de teak meubelen beginnen te verbleken.
Top

3. BEHOUDEN VAN DE GOUDBRUINE KLEUR VAN TEAK

 

Wat is Golden Teak Protector?

Golden Teak Protector is een moderne behandeling voor teak, het is gemakkelijk aan te brengen en werkt langdurig. De behandeling beschermt uw teak en laat het er mooi uitzien door ervoor te zorgen dat de natuurlijke warme kleur van teak langer blijft behouden. Golden Teak Protector laat uw teak niet zwart of grijs worden gedurende het gehele seizoen. Bovendien beschermt het uw teak tegen de zon.

Waarin onderscheidt Golden Teak Protector zich van een normale teak-olie of teak sealer?

Bijna alle teak dat behandeld is met een normale teak-olie, wordt binnen 4 tot 8 weken grijs. Daarna dient het teak te worden gereinigd en opnieuw te worden geolied. Drie of vier behandelingen zijn vaak nodig om het teak te onderhouden gedurende één volledig seizoen, wat een tijdrovende bezigheid is. Golden Teak Protector is geen organisch product en werkt daardoor veel langer. Golden Teak Protector brengt de natuurlijke kleur naar boven van schoon teak en behoudt deze honingbruine kleur voor een lange tijd. Vrijwel alle teak sealers bevatten bovendien ontvlambare en gevaarlijke oplosmiddelen die schadelijk zijn voor de mens en de omgeving. Binnenkort zal het in Europa waarschijnlijk verboden worden om dit type sealers met gevaarlijke oplosmiddelen samen met hout op te slaan en te transporteren, als gevolg van het voor de hand liggende brandgevaar. Aangezien Golden Teak Protector 100% op waterbasis is, is het vanzelfsprekend niet brandbaar en bovendien wel mens- en milieuvriendelijk.

Waarin onderscheidt Golden Teak Protector zich van vernis of verfcoatings?

Oppervlakte coatings, zoals een vernis, blijven niet oneindig goed. Water dringt op een gegeven moment door de coating heen, wat scheuren en afbladderen veroorzaakt. Coatings moeten vervolgens intensief worden geschuurd om ze te verwijderen, wat het onderhoud zwaar maakt. Bovendien zien tuinmeubelen met een glimmende coating op het hout er niet echt mooi en natuurlijk uit. Omdat Golden Teak Protector in de poriën van het hout dringt wordt het bijna onzichtbaar: behandeld en beschermd teak ziet er daardoor bijna net zo uit als nieuw en onbehandeld teak.

Hoe maakt Golden Teak Protector mijn leven gemakkelijker?

Golden Teak Protector maakt het leven gemakkelijker, omdat het teakhouten tuinmeubelen goed onderhoudt, gemakkelijk is aan te brengen, en veel langer meegaat dan gewone teak-olie of teak sealers. Golden Teak Protector dringt diep in het hout in en droogt vervolgens heel snel. Daardoor blijft uw kleding schoon als u kort daarna op de teak meubels zit, dit in tegenstelling tot de olie-producten, die soms dagenlang na aanbrengen nog kunnen afgeven op uw kleding.

Hoe lang gaat Golden Teak Protector mee?

Golden teak Protector gaat over het algemeen het gehele seizoen mee zonder dat het teak zwart of grijs wordt. Dit wordt echter beïnvloed door factoren zoals blootstelling aan zonlicht, vochtigheid, regen, de leeftijd van het teakhout, en enkele andere factoren.

Golden Teak Protector is op waterbasis. Betekent dit dat het product erg langzaam droogt?

Alhoewel Golden Teak Protector op waterbasis is, droogt het juist erg snel. Dit betekent dat de tuinmeubelen gebruikt kunnen worden binnen enkele uren na behandeling.

Heeft Golden Teak Protector effect of bestrating en/of gras en planten?

Golden Teak Protector kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

Wat gebeurt er als ik een vaste was over met Protector behandeld teak smeer?

Als Golden Teak Protector volledig droog is, zal het niet reageren op een was op waterbasis. Alleen als er oplosmiddelen in die was zitten (bijv. aceton) kan er een lelijke, vlekkerige verkleuring ontstaan. Wij raden overigens aan om nooit was te gebruiken op teak wat buiten staat.

Ik begrijp dat Golden Teak Protector bescherming geeft tegen verkleuring van teak, maar sluit het daarnaast het hout ook af en geeft het bescherming tegen vlekken van eten, water of bijvoorbeeld olijfolie?

Golden teak Protector sluit het hout af en geeft enige bescherming, maar niet een dusdanige bescherming dat op de lange termijn eten of olie het hout niet kunnen binnendringen. Dit type van bescherming vereist het gebruik van Golden TeakShield.

Verandert Golden Teak Protector de kleur van nieuw teak na behandeling?

In tegenstelling tot olie en sealers, verandert Golden Teak Protector nauwelijks de kleur van teak na behandeling. Teak-olie en/of sealers veranderen de kleur van teak naar een donkerbruine of roodachtige tint. Golden Teak Protector versterkt echter de originele honingkleur en geeft een mooi eindreseltaat.

Als u aanraadt bij het aanbrengen geen spuit of spons te gebruiken, wat is de beste manier om Teak Protector aan te brengen?

Wij raden aan een dunne laag aan te brengen met een stofvrije doek. Het gebruik van een spons of spuit zou kunnen resulteren in een te dikke laag, wat na verloop van tijd lichte scheurtjes of afbladderen kan veroorzaken.

Als ik Golden Teak Protector heb gebruikt en het toch niet mooi vind, hoe verwijder ik het?

De beste manier om Golden Teak Protector volledig te verwijderen is het teakhout te schuren, wat nogal tijdrovend is. Wij raden daarom aan Golden Teak Protector altijd eerst op een klein stukje aan de onderzijde of op een poot van het tuinmeubel uit te proberen, zodat u kunt beoordelen of het aan uw verwachtingen beantwoordt.

Reageert Golden Teak Protector op teak-olie en/of sealers?

Om Golden Teak Protector te kunnen gebruiken op met olie behandeld teakhout, dient het eerst te worden schoongemaakt met Golden Teak Cleaner. Golden Teak Protector mag nooit direct aangebracht worden op met olie behandeld teak, omdat dit samen met de olie een “reactie” kan veroorzaken. Dit kan resulteren in een lelijke, vlekkerige verkleuring.

Kan ik Golden Teak Protector aanbrengen als er nog stof van het schuren op mijn teak zit?

Dat kan, maar het oppervlak zou een beetje ruw kunnen blijven, resulterend in een minder aantrekkelijk eindresultaat. Wij bevelen daarom aan het schuurstof te verwijderen met een droge spons, alvorens het teak te behandelen met Golden Teak Protector.

Waarom ontstaan er soms zwarte of donkergrijze vlekjes op teak?

De zwarte vlekjes op teak worden over het algemeen ten onrechte aangezien voor vuil dat in het hout is getrokken. Het zijn meestal schimmels en algen die groeien in het hout en zich voeden met vocht en teak-olie die wordt verwarmd door de zon. Golden Teak Cleaner kan alle schimmels en algen verwijderen die zich in het hout hebben ontwikkeld. Wordt hierna echter teak-olie gebruikt, dan is de kans echter groot dat het opnieuw zal gebeuren, omdat de schimmels en algen dan wederom voedsel hebben! Teak wordt grijs door de ultra-violet stralen van de zon. Dit proces kan worden vertraagd door het teak te behandelen met Golden Teak Protector, dat unieke UV-absorbeerders en reflectoren bevat.

Tast Golden Teak Protector aluminium, messing of textilene onderdelen aan?

Golden Teak Protector tast aluminium, messing of textilene delen aan uw tuinmeubel niet aan. Om deze materialen schoon te houden, is het echter beter om contact met Teak Protector te vermijden. Als deze onderdelen in contact komen met Protector kunnen ze, als de Protector nog nat is, worden schoongemaakt met water.
Top

4. BEHOUDEN VAN DE ZILVERGRIJZE PATINA KLEUR VAN VERWEERD TEAK

 

Wat is Golden Teak Shield en wanneer moet ik dit product gebruiken?

Golden Teak Shield is een onderhoudsproduct gebaseerd op synthetische polymeren die water- en vuilafstotende eigenschappen hebben en is bestand tegen algen- en schimmelgroei. Wanneer u uw meubelen de zilvergrijze kleur wilt laten aannemen zonder groene aanslag, dan kunt u het beste Golden Teak Shield gebruiken. Golden teak Shield waarborgt het behoud van de typische zilvergrijze patine van teak gedurende lange tijd.

Wat doet Golden Teak Shield met het teak?

Golden Teak Shield verandert het lichtbruine teak niet onmiddellijk in zilvergrijs teak. De Teak Shield vertraagt het proces van de kleurverandering. Als teak verandert in zilvergrijs door het UV zonlicht, blijft het vervolgens zilvergrijs gedurende een zeer lange periode. Teak Shield helpt dus voorkomen dat de tuinmeubelen snel van zilvergrijs naar donkergrijs/groen verkleuren, wat een teken kan zijn van zich ontwikkelende schimmels.

Hoe moet ik handelen als ik een nieuwe teak tuinmeubelset gekocht heb, die ik mooi grijs wil laten worden?

Laat uw meubelen 4 tot 8 weken buiten staan, zodat ze een bleekgele kleur krijgen. Breng vervolgens Golden Teak Shield aan volgens het gebruiksvoorschrift.

Wij hebben een set teak tuinmeubelen die wij niet goed onderhouden hebben. Ze zijn nu sterk verweerd en we willen graag dat ze de mooie grijze kleur aannemen. Hoe moet ik handelen?

Meubelen eerst reinigen met Golden Teak Cleaner. Dit product verwijdert alle aanslag en brengt de oorspronkelijke kleur van teak terug. Hierna de meubelen behandelen met Golden Teak Shield volgens het gebruiksvoorschrift.

Tast Golden Teak Shield aluminium, messing of textilene onderdelen aan ?

Golden Teak Shield tast aluminium, messing of textilene onderdelen niet aan.

Heeft Golden Teak Shield effect op bestrating en/of gras of planten?

Golden Teak Shield kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

Moet ik persoonlijke voorzorgsmaatregelen nemen als ik Golden Teak Shield gebruik?

In principe is Golden Teak Shield niet gevaarlijk. Het is op waterbasis, mens- en milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. Toch bevelen wij aan om huid- en oogcontact te vermijden en Golden Teak Shield in goed geventileerde ruimten te gebruiken.

Hoe moet ik Golden Teak Shield aanbrengen?

Zorg dat het teakhout 100% droog is. Breng een laag Golden Teak Shield aan met een zachte pluisvrije doek en laat het goed in het hout trekken. Breng na 4 uur droogtijd een tweede laag aan en laat de meubelen 24 uur drogen alvorens ze aan de weersomstandigheden bloot te stellen.

Hoe vaak moet ik Golden Teak Shield aanbrengen?

In principe volstaat een jaarlijkse behandeling met Golden Teak Shield. Onder sommige omstandigheden kan extreme groene aanslag optreden, zoals bij langdurige blootstelling aan vocht. Dan is het raadzaam Golden Teak Shield twee keer per jaar aan te brengen.

Wat is het verschil tussen Golden Teak Shield en Protector?

Golden Teak Shield bevat geen pigment, het product is dus transparent. In tegenstelling tot de Protector die een beschermende laag achterlaat in het hout, vormen de ingrediënten van de Shield geen dunne film in het hout; de Shield ingrediënten hechten zich aan de hout-moleculen, waardoor deze geen vocht en vuil toelaten, hierdoor wordt schimmel- en algengroei voorkomen. Dit resulteert in een prachtige, zilvergrijze patina kleur van het teak.

Kan ik Teak Shield aanbrengen over een laag Teak Protector?

Dit wordt niet aanbevolen.

Kan ik Teak Protector aanbrengen over Teak Shield?

Dit is niet mogelijk, omdat Teak Shield niet toestaat dat Teak Protector in het hout trekt.
Top

5. BESCHERMEN VAN TEAK TEGEN VLEKKEN VAN ETEN

 

Wanneer moet ik Golden Care TeakShield gebruiken?

TeakShield brengt een bijna onzichtbare, beschermende laag op het houtoppervlak, die voorkomt dat vlekken van eten (koffie, ketchup, rode wijn) snel in het teakhout binnendringen. Teakshield beschermt daarnaast teak ook tegen vocht en het binnendringen van vuil en algengroei, resulterend in een natuurlijke zilver- patina grijze kleur.

Kan ik Golden TeakShield gebruiken op nieuw teakhout?

Ja, maar laat, voordat u TeakShield gebruikt op nieuw teak, het teak eerst een week buiten staan. Volg de gebruiksinstructies.

Kan ik Golden TeakShield gebruiken op verweerd of donkergrijs teak?

Teak dat verweerd is moet eerst gereinigd worden met Golden teak Cleaner, voordat TeakShield aangebracht kan worden. Als het teak een beetje ruw aanvoelt, kan het licht geschuurd worden (met de hand met fijn schuurpapier), alvorens het te behandelen met TeakShield. Verdere instructies vindt u op de fles.

Hoe vaak moet ik TeakShield aanbrengen?

Wij raden aan om het teak minstens één keer per jaar met TeakShield te behandelen. Bovenkanten van tafelbladen moeten echter vaker behandeld worden ( afhankelijk van de frequentie van gebruik).

Kan ik TeakShield aanbrengen over Teak Protector?

Het is mogelijk om TeakShield aan te brengen over Teak Protector. Dit zal resulteren in een hogere waterafstotendheid, maar slechts voor een korte periode, omdat de TeakShield niet compleet in het hout kan trekken.

Kan ik Teak Protector aanbrengen over TeakShield?

Dit is niet mogelijk omdat TeakShield niet toestaat dat Teak Protector in het hout trekt. Dit betekent dat het behandelde teak eerst met Teak Cleaner dient te worden gereinigd, alvorens Teak Protector opnieuw kan worden aangebracht.

Golden TeakShield is op waterbasis. Betekent dit dat het product zeer langzaam droogt?

Alhoewel Golden TeakShield op waterbasis is, droogt het snel. Nadat de eerste laag is aangebracht, dient u wel even vier uur te wachten voordat een tweede laag aangebracht kan worden. Vochtige klimaten kunnen zelfs een iets langere droogtijd vergen. Na de tweede laag dient u bovendien 48 uur wachten voordat de tuinmeubelen gebruikt worden. Omdat TeakShield reageert op vocht in de lucht, zal de beschermende reactie pas na ongeveer 1 week na het aanbrengen volledig zijn afgerond.

Hoe kan ik TeakShield van het hout verwijderen?

Golden Teak Cleaner kan TeakShield verwijderen. Indien noodzakelijk kan het teak licht geschuurd worden na het drogen.
Top

6. VERZORGEN VAN ANDER TROPISCHE HARDHOUT


Teak is een honingbruin gekleurd hardhout. Er zijn ook andere soorten hardhout. Al onze teak onderhoudsproducten kunnen ook worden gebruikt op alle lichtbruin gekleurde hardhout soorten (bijv. Iroko, Yellow Balau, Keruing). Sommige hardhout soorten, zoals Meranti, Jarrah, Nyatoh of Red Balau, zijn niet lichtbruin, maar donkerbruin of roodbruin. Voor deze hardhout soorten bevelen wij onze donkerbruin gekleurde Hardwood Protector aan, in plaats van onze lichtbruin gekleurde Teak Protector. Natuurlijk zijn de andere teak onderhoudsproducten (Teak Cleaner, Teak Shield and Teak Shield) wel geschikt voor deze donkerbruine hardhout soorten.
Top